Konsumentens krav på skadestånd vid slutsåld reavara och täckningsköp
På FMI:s juridiska rådgivning har allt fler frågor på senare tid gällt krav på skadestånd från konsumenter på grund av att de varor de har köpt har utgått ur säljarens sortiment eller är slutsålda. Ofta handlar det om prisnedsatta varor som kunder har köpt via näringsidkares webshop vid realisation, utförsäljning och kampanjer. Problemet uppkommer typiskt sett när säljaren inte har hunnit kontrollera lagersaldot innan bindande köpeavtal uppkommit.
När kunden har fått besked om att varan inte kommer att levereras brukar det resultera i att kunden kräver återbetalning av köpeskillingen och därefter köper samma eller liknande vara hos någon annan näringsidkare, ofta till ett högre pris. Konsumenten återkommer sedan till säljaren och kräver att säljaren ska betala skadestånd i form av ersättning för den prisskillnad som uppkommit till följd av att konsumenten tvingats köpa varan till ett högre pris hos någon annan. Vad gäller juridiskt i dessa fall och hur bör du som näringsidkare agera när en prisnedsatt vara inte kan levereras?
Enligt konsumentköplagens regler gäller att om en näringsidkare inte kan leverera en vara inom avtalad leveranstid eller om leverans uteblir så är säljaren försenad, dvs. i ”dröjsmål” på fackspråk, vilket ger konsumenter en rad lagstadgade rättigheter mot säljaren. En av dessa rättigheter är att kräva skadestånd. Skadeståndskrav kan avse ersättning för utgifter, inkomstförlust, prisskillnad eller annan förlust på grund av leveransförseningen.
Ett täckningsköp innebär att konsumenten efter att ha hävt köpet av den försenade varan köper en annan vara av samma slag som den hävda varan. Ersättningsvaran behöver inte vara exakt likadan. Det krävs dock att varorna är i allt väsentligt likvärdiga för att priset för ersättningsvaran ska kunna läggas till grund för beräkning av prisskillnad/skadestånd. Här måste en bedömning ske i varje enskilt fall. Om kunden har gjort ett täckningsköp men varorna skiljer sig åt på ett mer väsentligt sätt får ersättningen för prisskillnad i stället beräknas på ett annat alternativt sätt.
Ersättning för prisskillnad avser den fördyring som konsumenten drabbats av på grund av att konsumenten blivit tvungen att köpa en ersättningsvara till ett högre pris än vad den ursprungliga (hävda) varan kostat. Det är dock inte ”fritt fram” för konsumenter att köpa första tillgängliga vara och sedan kräva säljaren på mellanskillnaden. Det krävs att köpet har hävts och att täckningsköpet har skett med viss omsorg, exempelvis vad gäller varans pris och kvalité, och inom skälig tid efter hävningen.
Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns något krav på att konsumenten måste ha genomfört ett köp av en ersättningsvara (täckningsköp) för att kunna kräva ersättning för prisskillnad. Har det inte skett något täckningsköp så beräknas ersättningen utifrån en abstrakt beräkning på grundval av mellanskillnaden mellan gängse pris för varan vid tiden för hävningen av köpet av den ursprungliga varan och det avtalade priset. För att ersättningen ska kunna beräknas utifrån ett gängse pris krävs att det är fråga om en vara som omsätts i en sådan omfattning att det går att tala om att det finns ett pris för varan på marknaden som kan anses utgöra gängse pris. Enligt Allmänna reklamationsnämnden är det konsumenten som har bevisbördan för ett påstått gängse pris.
Har priset för en vara satts ned på grund av att varan exempelvis utgått ur sortimentet och konsumenten inte har gjort något täckningsköp har konsumenten rätt att beräkna ersättning för prisskillnad som mellanskillnaden mellan det gängse ordinarie priset och det avtalade realisationspriset.
Obervera att om konsumenten har möjlighet att skaffa en ersättningsvara till ett nedsatt pris så måste konsumenten välja detta alternativ.
Tips & råd…
Kontrollera lagersaldot innan du skickar en orderbekräftelse till konsumenten som innebär att bindande köpeavtal har uppkommit.
När kunden har gjort ett täckningsköp så kan säljaren drabbas av ett relativt stort skadestånd om den slutsålda varan sålts till ett kraftigt nedsatt pris, exempelvis en utförsäljning, samtidigt som ersättningsvaran köpts av kunden till ett högre, eventuellt ordinarie pris.
För att hålla nere den ekonomiska förlusten som täckningsköpet kan medföra för säljaren kan det vara klokt att undersöka om du som säljare tjänar på att erbjuda kunden en motsvarande eller likvärdig vara från ditt eget sortiment till samma låga pris eller i närheten av det låga reapriset. Fördelen med detta är att det ger dig möjlighet att förutse och påverka den ekonomiska förlusten.
Har priset för den slutsålda varan satts ned exempelvis på grund av att varan hade kvalitetsbrister eller skador är det viktigt att det framgår vid köpet eftersom det påverkar kundens val av ersättningsvara vid täckningsköpet och i slutänden beräkningen av prisskillnaden.
Om du får ett skadeståndskrav som avser ersättning för prisskillnad från en konsument så gå noga igenom hur prisskillnaden har beräknats och om du kan argumentera för en sänkning av prisskillnadsersättningen.
Om du har frågor är du välkommen att kontakta Marie-Louise Sigemalm, vd.