Har du koll på EU:s Gröna giv och hur det påverkar företagets hållbarhetsarbete?

The European Green Deal, eller den Europeiska gröna given, klubbades igenom i EU i december 2019. Det är en strategi-och handlingsplan för hur Europa ska bli koldioxidneutralt senast år 2050. Handlingsplanen är juridiskt bindande för medlemsländerna vilka är skyldiga att arbeta aktivt för att nå de nya klimatmålen. Den gröna given består av en stor samling regler och incitament för hur företag ska integrera hållbarhetsaspekter i verksamheter samt för att skapa rättvisande underlag för finansmarknaden. Klimatmålen om koldioxidneutralitet ska nås genom lagstiftning och policies inom EU:s gröna giv. Ett exempel på detta är CSRD, Corporate Sustainability Reporting Directive. CSRD innebär att företag måste rapportera om hållbarhetsfrågor, miljöpåverkan, klimatförändringar, resursanvändning, avfallshantering, sociala frågor samt arbetsmiljö, företagsstyrning och anti-korruptionsåtgärder. Detta ska hjälpa investerare och intressenter att fatta mer välgrundade beslut samt för att styra kapital till hållbara företag.

CSRD kommer att gälla för alla stora företag och i princip alla börsnoterade företag med undantag av microföretag, dvs. företag med en nettoomsättning under 700 000 euro, en balansomslutning under 350 000 euro och/eller färre än 10 anställda. Ett företag som omfattas av CSRD är skyldiga att detaljerat rapportera om vilken påverkan deras produkter har från leverantör till slutkund. Leverantörer till ett sådant företag måste därför vara väl insatta och förberedda på vilken information som efterfrågas.

Ett annat viktigt regelverk som direkt berör handeln är ESPR, vilket står för Ecodesign for Sustainable Products Regulation. ESPR är en ramlagstiftning som syftar till att främja hållbara och cirkulära produkter. Det kommer att kompletteras av regler för särskilt angivna produktgrupper (s.k. delegerade akter) exempelvis möbler, textil och elektronik. ESPR kommer som i ett första steg att omfatta produktgrupper inom järn, stål, aluminium, textilier (främst kläder och skor), möbler, däck, rengöringsmedel, färger, smörjmedel och kemikalier. ESPR är en produktlagstiftning som kommer att innehålla särskilda krav på design, material och reservdelar. ESPR innehåller krav på s.k. digitala produktpass, vilka ska följa med produkten under dess livslängd. Produkten ska förses med digital information som ska hjälpa konsumenter att göra hållbara val. Lagförslaget innehåller även ett direktförbud mot att förstöra osålda kläder, klädtillbehör och skor. EU kommissionen kommer att få möjlighet att utvidga direktförbudet till att även omfatta andra produktgrupper. Eftersom kravet på produktpass ska bidra till att produkter produceras så att de enkelt går att reparera kan detta leda till nya affärsmöjligheter för företag exempelvis genom att erbjuda nya tjänster och service. Lagförslaget är inte helt färdigt ännu, men förväntas kunna träda i kraft 2025.

Call Now Button