Viktigt! Utökat producentansvar för förpackningar

Från och med den 1 januari 2024 tar kommunerna över insamlingen av hushållens förpackningsavfall. Kostnaderna för insamling och återvinning av förpackningar finansieras av förpackningsavgifter och debiteras anslutna företag av producentansvarsorganisationer. Alla företag som har producentansvar för förpackningar ska vara anmälda hos Naturvårdsverket och anslutna till en godkänd producentansvarsorganisation. Från och med den 1 januari 2024 har Naturvårdsverket möjlighet att besluta om miljösanktionsavgift för företag som inte har anmält sitt producentansvar hos Naturvårdsverket. Det är därför viktigt att snarast anmäla företaget till Naturvårdsverket om du inte redan har gjort det. Här kan du läsa mer om vilka som är godkända producentansvarsorganisationer samt vilka verksamheter som omfattas av producentansvaret för förpackningar.

Godkända producentansvarsorganisationer

Producentansvarsorganisationer har ett operativt och finansiellt ansvar för att samla in och behandla förpackningsavfall. De rapporterar även uppgifter om insamling och förpackningsavfall till Naturvårdsverket. Från och med den 1 november 2023 måste producentansvarsorganisationer för förpackningar vara godkända av Naturvårdsverket. Det finns idag två godkända organisationer: NPA AB (Näringslivets Producentansvar i Sverige AB) respektive TMR Responsibility AB.

Verksamheter som omfattas av producentansvaret

Producentansvaret för förpackningar gäller alla som yrkesmässigt fyller eller på annat sätt använder en förpackning för att skydda, presentera eller underlätta hanteringen av en vara.

Den som först släpper förpackningen i Sverige är producent. Företag har producentansvar för förpackningar om de yrkesmässigt:

  • Tillverkar en förpackning i Sverige
  • För in en förpackning till Sverige
  • För in en förpackad vara till Sverige
  • Från ett annat land än Sverige säljer en förpackad vara eller en förpackning till en slutlig användare i Sverige

Företag med producentansvar ska bland annat: 

  • Anlita en godkänd producentansvarsorganisation
  • Se till att företaget har registrerat och anmält sitt ansvar hos Naturvårdsverket
  • Rapportera uppgifter till Naturvårdsverket, vilket sker genom producentansvarsorganisationen
  • Betala avgifter både till Naturvårdsverket och producentansvarsorganisationen

Sorteringsansvar

Företag och andra verksamheter har även ett ansvar för att sortera sitt förpackningsavfall.

Call Now Button