EU förbjuder 200 PFAS ämnen från och med februari 2023

PFAS är högflourerade ämnen och används i många vardagsprodukter. De mest kända är PFOS och PFOA. PFAS kännetecknas ofta av att det är fett-, smuts- och vattenavvisande. De används i impregnering av olika textilier, möbeltyger, mattor, läder, livsmedelsförpackningar men även i rengöringsmedel, golvpolish, bilvårdsprodukter, målarfärg, skidvalla och kosmetika. Det förekommer även i brandskum och som s.k. non-stickbeläggningar i stekpannor. De kan också förekomma i vissa byggnadsmaterial, solceller, smartphones.

PFAS brukar benämnas som ”evighetskemikalier” eftersom de inte kan brytas ned i naturen.

På den s.k. kandidatförteckningen finns ett antal PFAS ämnen upptagna. Några av dem är förbjudna. PFOS och PFOA får inte användas i vardagsvaror som säljs inom EU. PFAS är skadligt för miljön och hälsan och kopplas till bland annat olika cancersjukdomar.

Genom att använda FMI:s Frågeformulär kan du som handlare undvika att köpa in varor som innehåller särskilt farliga eller förbjudna ämnen.

Call Now Button