»  

Influencers: Det här blir stort 2020

Hållbara klassiker, medvetenhet och lekfullhet kommer att bli signifikant för det nya året, om vi ska tro några av våra största design- och inredningsbloggare.

”2020 är året vi pratar mindre
om köp och mer om hur vi inreder”

FRIDA RAMSTEDT

driver inredning- och designbloggen Trendenser.com, finns även på Instagram på kontot @trendenser.

Vilka tror du blir 2020 års största inredningstrender? 
– 2020 kliver vi in i ett nytt decennium och med oss i bagaget har vi en pågående debatt om miljö- och klimatkrisen, konsumtionshetsen och inte minst, konsekvenserna av en inredningsepok som handlat mer om ögats njutning än om funktion och praktiska aspekter. En majoritet av de bilder vi matats med i inredningsmagasin och sociala medier mellan 2010 och 2020 har varit helt felaktiga ur ett inredningsergonomiskt perspektiv. Lamporna hänger fel, saknar skärm, bländar eller utgår inte från de rekommenderade måtten. De kök som visas upp bryter ofta mot byggtekniska standardmått och rekommendationer med knasiga lösningar. Nu kommer en «tröttnad» på det. 2020 blir året då vi vill prata mer om hur man inreder och inte bara om vad man ska köpa. 

Vilka färger tror du på?
– Jag tror vi kommer se en mer individualiserad färgpalett framöver. Man kommer vara mindre brydd om vad tillverkarna anser vara årets färg och mer mån om sina egna associationer och sinnesintryck. Är man en extrovert personlighetstyp som gillar mycket stimuli och skarpa kontraster eller är man en introvert person som vilar genom att skärma av sig från starka intryck och färger som pockar på uppmärksamhet? Vilken färgkod man väljer påminner om en plats man mått bra på, såsom färgkoden från farmors köksluckor eller en nyans från favoritkonstverket. Den typen av beteende kommer att styra färgvalen i högre utsträckning än trendoraklens haussade kulörer. 

Inredningsdetalj/möbel drömmer du själv om just nu? 
– En Länstol från Norrgavel i massivt trä målad med äggoljetempera som doftar fantastiskt.

”Trendfärgerna fortsätter
vara brända och natur-nära”

DANIELLA WITTE

Inredningsdesigner, stylist och fotograf, bloggar på Daniellawitte.se, finns även på Instagramkontot @daniellawitte.

Vilka tror du blir 2020 års största inredningstrender? 
– Hållbarhetstänket fortsätter helt klart att växa sig starkare. Mycket handlar om att inreda med färre spontant inköpta prylar för att mer satsa på genomtänkta möbler och bruksföremål i naturmaterial och som håller i tid.

Vilka färger tror du på? 
– Jag tror på att man mer på djupet jobbar med sin eller sina favoritnyanser. Djupet blir när man i dessa skapar sin inredning i olika material och framförallt strukturer men håller sig konsekvent till de valda färgtonerna. Trendfärgerna fortsätter vara brända och naturnära. 

 Inredningsdetalj/möbel drömmer du själv om just nu? 
– Min dröm just nu är ett runt matbord i massiv ek med namnet Hommage Grande och som är designat av Matti Carlson.

”Designklassiker och vintage
kommer spela EN viktig roll”

PELLA HEDEBY

Inredare och stylist samt bloggar hos Elle Decoration och finns på Instagram på kontot @pellahedeby.

Vilka tror du blir 2020 års största inredningstrender? 
– Jag tror att vi har en stor övergripande ”trend” att fortsatt förhålla oss till. Och det handlar om hållbarhets- och klimatfrågan. Vi kommer att göra allt mer medvetna val när vi konsumerar. Färre ting som håller över tid vilket stilmässigt kommer avspegla sig med en mer lågmäld och tidlös design överlag. Designklassiker och vintage kommer fortsatt spela en viktig roll sida vid sida med naturliga och återvunna material. Slow living som livsstil snarare än stil blir alltmer aktuellt som begrepp. Vi ser mer inåt och uppskattar värden på ett djupare plan än enbart det estetiska. Tid för reflektion och eftertanke är vår tids största lyx och vi värderar detta, vad vi gör och redan har allt högre i förhållande till nykonsumtion. 

Vilka färger tror du på?
– En neutral och naturnära färgskala går i linje med det lågmälda och tidlösa temat. Basen är fortfarande beige snarare än grå. De aktuella bruna nyanserna som vi sett mycket av de senaste säsongerna lyfts till våren med en ljusare färgskala där de brunbeigea nyanserna drar mot blushiga hudtoner och mjukt puderrosa. Mörkare grågröna och brungröna nyanser utgör en fin kontrast.

Inredningsdetalj/möbel drömmer du själv om just nu? 
– Det tidlöst och naturligt enkla som ständigt känns aktuellt är vad jag inspireras av. Skandinavisk design mixad med japansk estetik. Enkla rislampor och Cesta lamp från Santa & Cole återkommer i mina moodboards och inredningar tillsammans med danska designklassiker med fin patina. Ett exempel är stolen J39 från Fredericia. En annan möbel som jag drömmer om för sin enkelhet och multifunktion är fåtöljen Tattomi från DePadova.

”Vi börjar bry oss om hur vår
inredning påverkar oss”

JANNICE WISTRAND

Driver bloggen Add Simplicity på Sköna hem och finns på Instagram på kontot @addsimplicity.

Vilka tror du blir 2020 års största inredningstrender? 
– Självklart håller anti-konsumtionstrenden i sig. Men jag tror också att vi mer och mer börjar bry oss om hur vår miljö och inredning påverkar oss. Idag är vi pålästa om hur det vi stoppar i oss skadar eller förbättrar vår hälsa, att vi ska röra oss för att må bra, men så lite vi vet om hur ett rött rum påverkar oss kontra ett blått, exempelvis. Hur inredning kan påverka vår sömn och hur en god ordning kan minska stress och oro. Jag tror vi kommer vilja uppleva och känna våra miljöer mer. Mer taktilitet, saker som berör våra sinnen, kommer in som kontrast till den blanka skärm vi ständigt drar på med våra fingrar.

Vilka färger tror du på för 2020?
– De beige och bruna tonerna fortsätter dominera. På textilier och väggar syns den gröna kulören allt mer. Jag tror också, i kontrast till det lugna och jordade, att vi ser en knalligare färgskala med vågade kombinationer inspirerade av 1980-90-talet.

Inredningsdetalj/möbel drömmer du själv om just nu? 
– Lugna, vackra miljöer med en lyxig känsla. Få utvalda ting, men med en ombonad och exklusiv känsla som rår om och där välbefinnande är det centrala. Jag vill ha långa svepande gardiner, stora buketter på borden, vackra statyer (jag letar ständigt på auktion) och en dämpad färgskala. Både Slettvoll och Gubi är stora favoriter inom möbel och design för mig.

”Jag tror på mer lekfull inredning”

 

KRISTIN ”KRICKELIN” LAGERQVIST

Kreatör, fotograf och bloggare på krickelins.se, finns även på Instagramkontot @krickelin.

Vilka tror du blir 2020 års största inredningstrender? 
– Att inreda så hållbart som möjligt kommer att bli stort 2020. Man kommer att laga, måla om och fixa med det man redan har, handla nytt på auktioner och loppisar samt investera i klassiker som ska få vara kvar i familjens boende och förhoppningsvis ärvas av barnen. 
– Jag tror också på mer färg och en mer lekfull inredning. Det oväntade. Spännande möbleringar i rummet. Fokus ligger på umgänget och mötet i rummet och inte på att visa upp något för omvärlden.

Vilka färger tror du på?
– Grön och blå. Lugna och trygga färger vi finner i naturen, såsom hav och himmel. Kanske en del gult också, men mer åt den blekare, havrenyansen.

Inredningsdetalj/möbel drömmer du själv om just nu? 
– Vi behöver nya stolar till vårt matbord. De gamla är helt söndriga och det går inte skruva ihop dem mer, så det är på egen risk man kommer hem till oss på middag nu förtiden, haha. Men det är ingen stress. Jag håller utkik på Blocket och Bukowskis efter det mest ultimata fyndet.

Branschorganisationen
Färg, Möbler och Interiör
Box 92107
120 07 Stockholm
Besöksadress: Arenavägen 61, 9 tr
Globen City Stockholm

Marie-Louise Sigemalm, vd
Direkttelefon: 08-640 66 38
E-post: marie-louise@fmibranschen.se