R E P O R T A G E  

Shopping bortom nätbutiken

Med ett handplockat utbud av möbler och inredning för Adorno samman ett globalt nätverk av formgivare och guidar kunden till designdestinationer världen över. FMI träffade grundarna bakom det digitala galleriet som erbjuder en shoppingupplevelse bortom det vanliga.

Det började med en frustration över svårigheterna för formgivare att få göra sin egen grej, följt av en fascination för olika designkulturer världen över. Visst behövs det en plattform som kan hjälpa småskaliga formgivare att driva företag och nå ut? Sagt och gjort, i februari 2017 lanserade Kristian Snorre Andersen och Martin Clausen det digitala designgalleriet Adorno. Företaget har sin bas i Köpenhamn, men är i högsta grad en internationell plattform.

– Vi inspirerades av vår nordiska designkultur och idén om att det finns en särskild stil kopplad till en geografisk plats. Därför jobbar vi med kuratorer från olika städer och kulturer, och samlar allt på en plattform, säger Kristian Snorre Andersen. Våra kuratorer är design-experter på ett eller annat sätt och väljer vad vi ska visa upp, medan vi bygger själva ramverket.

Idag kan besökaren på sajten bland annat se handplockade urval från Beirut, Madrid, Reykjavik och Mexiko City och flera andra storstäder. Det är viktigt att som butik gå bortom det förväntade, att varje designer och föremål berättar något om staden som influerat arbetet, menar Kristian. En del av visionen är att Adorno ska få verka på ett bredare plan och vara ett verktyg för människor att förstå och möta kulturer.

Ni är ett digitalt galleri, men gör även fysiska utställningar. Är det viktigt idag?
– Online är vårt primära område, men vi vet att design upplevs bäst i verkligheten. Det är en stor utmaning för många nätföretag idag, som nu inser att de inte räcker att bara vara på nätet. Det är därför vi även gör utställningar och pop up-visningar som ett sätt att låta fler utforska utbudet på riktigt, säger Martin.  

Den största utmaningen inom e-handel?
– Den största utmaningen är att människor inte kan se produkten på riktigt. Därför har vi ställt höga krav på bilderna på sajten, säger Kristian. En annan utmaning är frakten. Vi har därför skapat ett nätverk där de enskilda formgivarna kan använda vårt rabatterade pris, vilket vi inte tjänar några pengar på. En viktig del av vår service är att underlätta e-handeln med säkra överföringar, försäkrade leveranser och att ordna allt när det gäller import och moms. Vi lyfter bort de tunga uppgifterna från formgivarna. 

Ni funkar alltså som en mellanhand mellan köpare och formgivare?
– Ja, precis. Vi har inget lager, förutom när vi har utställningar i vårt fysiska galleri i Köpenhamn. Vi är mellanhanden som underlättar transaktionerna och det är även därför vi har en annan affärsmodell än klassiska gallerier. Vi tar en provision, men ger inte formgivaren i uppdrag att skapa ett verk som vi sedan höjer priset på. Istället har vi en fast avgift och det tror vi gör oss mer konkurrenskraftiga i gallerisegmentet, säger Kristian.

Adornos 18 designdistrikt, med lokala curators: 
Köpenhamn, Stockholm, Helsingfors, Oslo, Reykjavik, Berlin, Amsterdam, London, Bryssel, Paris, Lausanne, Milano, Barcelona, Madrid, Istanbul, Beirut, Mexiko, Sao Paolo.

Text Elin Thunberg

Branschorganisationen
Färg, Möbler och Interiör
Box 92107
120 07 Stockholm
Besöksadress: Arenavägen 61, 9 tr
Globen City Stockholm

Marie-Louise Sigemalm, vd
Direkttelefon: 08-640 66 38
E-post: marie-louise@fmibranschen.se