»  

Kartell med grön lusta

Med manifestet Kartell loves the planet bryter Kartell ny mark inom hållbarhet. De experimenterar bland annat med återvunna material, biomaterial och artificiell intelligens. FMI träffade företagets retail director, Lorenza Luti.

A.I Chair, design av Philippe Starck. Stolen är tillverkad helt av återvunnen plast och skapad med hjälp av artificiell intelligens.

Lorenza Luti är retail director på Kartell.

Det italienska möbelföretaget Kartell har en förkärlek till innovation och experimentlusta – och outtröttligt testar de nya material och optimerar den industriella tillverkningen. Nu tar de ett nytt grepp om hållbarhetsfrågan, förtydligar den långsiktiga utvecklingen och presenterar en rad tidlösa nyheter.

– Det viktigaste just nu är de hundra procent återvunna materialen. De passar perfekt till möbler eftersom det håller en hög estetisk nivå och prestanda och det bidrar till en cirkulär ekonomi när vi använder industriella rester för att skapa ett objekt eller en stol. Det här är en av de viktigaste vägarna att gå framåt, säger Lorenza Luti, retail director på Kartell.

På Stockholm Furniture & Light Fair visade företaget bland annat stolen A.I som är den första helt i återvunnen plast. Den är designad av Philippe Starck och för att optimera processen har Kartell dessutom tagit hjälp av artificiell intelligens i samarbete med det amerikanska tech-företaget Autodesk. Genom att mata in olika typer av data om produktionen, tekniken och den kreativa idén i en programvara kan designen optimeras, vilket var till hjälp i flera aspekter av processen. 

Hur gick det till att skapa A.I-stolen?
– Det var viktigt att göra den här designen med så lite material som möjligt. För oss var det viktigt att testa alla tekniska detaljer och säkerställa att vi hade en perfekt gjutform för att skapa stolen. Det största värdet var att vi nådde fram till stolen på ett år istället två eller två och ett halvt. För Philippe Starck var det viktigt att optimera formen och kreativiteten kring materialet, med hjälp av mjukvaran, och programmet kunde göra alla tester mycket snabbare än vi vanligen gör. 

Kommer A.I att förändra formgivarens roll?
– Programvaran kan hjälpa formgivare och företag att arbeta mer effektivt. Det kan även bidra till att använda mindre material och uppnå den design de vill med bästa möjliga prestanda. Det kommer aldrig att kunna ersätta designern, men det kan hjälpa oss alla att prestera på topp. Det är vår slutsats. När vi lanserade stolen undrade många om vi skulle sluta använda formgivare men du kan aldrig ersätta kreativiteten, A.I kan bara hjälpa oss att bli ännu bättre. 

Ni arbetar med hållbarhet på många plan – vad kommer härnäst?
– Vi jobbar just nu med 40–50 nya projekt i alla riktningar med nya designers, nya material och nya objekt – så det blir vårt nya labb för kreativitet och innovation. 

Bellissima, design av Ferruccio Laviani.

Trullo, design av Fabio Novembre.

Be bop, design av Ludovica och Roberto Palomba.

Text Ellinor Thunberg

Branschorganisationen
Färg, Möbler och Interiör
Box 92107
120 07 Stockholm
Besöksadress: Arenavägen 61, 9 tr
Globen City Stockholm

Marie-Louise Sigemalm, vd
Direkttelefon: 08-640 66 38
E-post: marie-louise@fmibranschen.se