M A G A S I N    

Det här blir trendigt 2019

Rejäla, hållbara möbler, en färgskala som håller sig nära jorden och det personliga ligger i fokus i år,  enligt stylisterna, inredningsbloggarna och influencerna.

MALIN PERSSON

Bloggar om inredning på Elledecoration.se och finns på Instagram som @themalinpersson.

Vilka blir 2019 års största inredningstrender? 
 – Jag ogillar verkligen ordet ”trend”. Jag tycker det är mycket mer spännande att tänka utifrån ett mer hållbart stilprespektiv. Vi måste börja tänka mer hållbart kring inredning och design. Det finns andra sätt att handla på än att köpa nyproducerat till en billig peng, använda och sen kassera.

– Visst är det bra att låta sig inspireras av andra, vara öppen för nya intryck, men jag tror att det allra viktigaste just nu är att ställa sig själv frågorna: ”Vem är jag?” ”Vad trivs jag i?” Så ”trenden” blir då att hitta kärnan i sin egen stil för att sedan börja bygga ett hem utifrån den. Inga impulsköp utan bara väl genomtänkta saker som du är beredd på att leva tillsammans med för resten av livet!

Vilka färger tror du på?
– En färgskala hämtad från naturen med jordnära toner. Brunt, vitt, träfärg och grönt!

 Vilken inredningsdetalj/möbel drömmer du själv om just nu?
– Jag drömmer om att fylla mitt hem med konst och skulpturer. Var nyligen och såg Atelier Brancusi i Paris och blev så inspirerad!

LISA DAHLGREN

Teamledare på Metro Mode som bevakar inredning.

Vilka blir 2019 års största inredningstrender? 
– Jag tror starkt på 1970- och 80-talet. Vi har sett en trend redan nu som jag tror kommer växa sig ännu starkare i år: torkade blommor, vilket kanske är mest förknippat med 1980-talet. Vi är ju alla förälskade i pampagräset just nu men 2019 tar vi steget längre och har hela buketter av torkade blommor. Slår också ett slag för en riktig retrotrend och det är eternellerna, de torkade dekorativa blommorna. 

– En annan trend jag tror på är 1970-talet med dess murriga färgtema och rejäla möbler. Vi har ju länge älskat ljust och fräscht, men har under flera år gått mot att börja våga mer färg och nu tar vi ytterligare ett steg mot en färgsprakande värld. Vi börjar med brunt och orange. Vi byter också ut de nätta möblerna mot rejälare varianter. Den senaste tiden har vi sett sett ”tunga” fåtöljer hos bland annat &Tradition, Gubi och Normann Copenhagen, snart får vi se fler möbler på samma tema. 

Vilka färger tror du på?
– Den rostiga paletten är fortfarande ett säkert kort, de naturnära nyanserna som bryts av med senapsgult och mörkrött. De har varit en favorit i inredningsvärlden ett tag nu och nu börjar den även gå hem i stugorna. En annan favorit som börjar dyka upp är de smutsiga gula nyanserna, gyllene toner men lite ”ruffigare”. Men även brunt är en ny favorit, den länge hatade färgen har blivit en ny förälskelse. Både på väggar och på detaljer. Gillar du inte det naturnära ska du satsa på färg! Och det mycket, kraftiga kontraster som ”poppar”. Tänk spännande och nytänkande! 

Vilken inredningsdetalj/möbel drömmer du själv om just nu?
– Jag drömmer just nu i brunt. Det enda jag vill just nu är att inreda med bruna textilier och abstrakt konst i brunt och gult.  Just nu är jag också på jakt efter ett skåp i rotting till vårt smutsigt rosa sovrum! 

MARI STRENGHIELM NORD

Inredningsstylist, fotograf och bloggare på Elledecoration.se,
 finns på Strenghielm.se och Instagramkontot @mari_strenghielm.

Vilka blir 2019 års största inredningstrender?
– Jag tror att vi vaknar upp ur denna ”slit och släng”-mentalitet och istället tänker långsiktigt vid våra val av möbler och inredning. Vi tänker på hur möbeln producerats, hur den fraktats och så vidare. Jag tror att det gör att vi kommer att köpa bättre kvalitet när vi väl köper nytt och istället för att slänga renoverar vi eller säljer vidare. Återbrukar, helt enkelt. En konsekvens av detta blir i det långa loppet mer personliga hem, vilket kommer bli själva trenden. Våga känna efter vad just du
gillar, hitta din egen stil och håll dig till den, det vill säga: köp inte en massa nytt för att det är trendigt för det trendiga blir ganska så snabbt otrendigt och då måste du köpa nytt igen.

Vilka färger tror du på?
– Jag tror vi börjar tröttna på det grå och går lite åt det varmare hållet, det vill säga varmgrå och brunt. Till det fortsätter vi med de roströda tonerna tillsammans med olika nyanser av rosa och brunrosa. 

Vilken inredningsdetalj/möbel drömmer du själv om just nu?
– Jag letar som en besatt efter ett par vintage safari-fåtöljer till mitt vardagsrum. 

ELIN WALLIN

Stylist och bloggare, finns på Studioelwa.se och Instagramkontot
@studioelwa.

Vilka blir 2019 års största inredningstrender?
– Jag tror och hoppas att hållbarhetstrenden kommer bli den största. Mycket närproducerat, naturmaterial som trä och sten samt second hand. Jag tror också att vi kommer att få se mycket torkade blommor och 1970-talslyx. 1990-talet kommer dyka upp, men den trenden blir nog inte så stor. 

Vilka färger tror du på?
– Dova, varma och rostiga färger, så som brunt, röd, rosa och senap. 

Vilken inredningsdetalj/möbel drömmer du själv om för nästa år? 
– En ny bekväm soffa har legat på önskelistan ett tag, så det kanske blir årets inköp.

JESPER LAURSEN

inredningsstylist och grundare av home styling-företaget Scandinavian Homes. Finns på populära Instagramkontot @scandinavianhomes och Scandinavian-homes.se.

Vilka blir 2019 års största inredningstrender? 
– Jag ser två olika trender som på sätt och vis är varandras motsatser. Den lite mörkare 1970-tals trenden hänger i även 2019, fylld med art deco-influenser, hög svansföring och mycket sammet och metaller. Parallellt ser vi en ny slags minimalism; en ljus och avskalad stil med ljusa träslag och ton-i-ton med mycket keramik. Utöver detta tror jag att natur och hållbarhet blir en stark trend och att mycket inspiration kommer att hämtas från växt- och djurriket. 

Vilka färger tror du på?
– Grått har de senaste åren blivit det nya vita, men under året tror jag att beige kommer att komma starkt. Vi ser mycket ton-i-ton även färgmässigt, samt att man även kan kombinera samma färg genom att exempelvis måla in snickerier och väggar i olika nyanser. 1970-tals trenden innehåller desto fler färger. Här lever rosa, blått, lila, gult och grönt kvar som starka accentfärger.   

 Vilken inredningsdetalj/möbel drömmer du själv om just nu?
– Nytt matbord! Jakten har pågått i över ett år men ännu inget hittats som stämt in på alla kriterier. Kanske slutar med att vi får rita ett eget!

Branschorganisationen
Färg, Möbler och Interiör
Box 92107
120 07 Stockholm
Besöksadress: Arenavägen 61, 9 tr
Globen City Stockholm

Marie-Louise Sigemalm, vd
Direkttelefon: 08-640 66 38
E-post: marie-louise@fmibranschen.se